Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
18 sierpnia 2012 roku w Pelplinie odbył się konkurs na najlepszą pomorską golonkę. Okazją do jego przeprowadzenia był promujący kulturę ludową Kociewia i Kaszub festiwal „Kociewiacy, Kaszubi - pomiędzy kulturami Krzyżacy”.
W konkursie udział wzięło dziewięciu uczestników, z których zespół jurorski w składzie: Artur Michna, Kinga Gawrońska i Jacenty Ordowski wyłonił trzy zwycięskie dania. Pod uwagę brano przede wszystkim zgodność sposobu przygotowania i podania potrawy ze sztuką kulinarną, walory smakowe i estetyczne.
Za najlepszą jurorzy uznali gotowaną golonkę Anny Pieleckiej z Lignów Szlacheckich. Mięso było zwarte, ale wystarczająco miękkie, wcześniej peklowane i lekko doprawione czosnkiem. Podano je z kaszą perłową ugotowaną na sypko oraz bardzo dobrze przyrządzoną kapustą kiszoną na krótko.
Miejsce drugie przypadło golonce Stanisława Gierszewskiego z Lignów Szlacheckich, zaś miejsce trzecie zajęła golonka Elżbiety Janke z Górek.
Odwiedzający imprezę mieli okazję spróbować przekąsek podawanych przez lokalne koła gospodyń, napić się krzyżackiego piwa z Parpar oraz zapoznać się z ofertą lokalnych rękodzielników. Dodatkową atrakcją festiwalu były pokazy i walki rycerskie z użyciem mieczy, toporów i kiścieni. Na scenie zaprezentowały się też kociewskie i kaszubskie zespoły regionalne.