Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
W minioną sobotę w Semlinie odbyła się kolacja z okazji pierwszej rocznicy powstania miejscowego KGW.
KGW Semlin działa dopiero od roku, ale już dało się poznać jako jedno z najlepiej gotujących kół gospodyń na Kociewiu. Dość przypomnieć, że semlinianki zdobyły pierwsze miejsce na konkursie kulinarnym „Wiosenny stół kociewski”, podczas którego podały semlińskiego lina w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i sałatkę z listków mniszka, szturmem zdobywając podniebienia jurorów. Udało się im także zająć pierwsze miejsce podczas jesiennego konkursu na potrawę z ziemniaka „Bulwa kociewska”.
Gospodynie z Semlina nie tylko świetnie gotują ale i umieją stworzyć doskonały klimat sprzyjający biesiadowaniu. Ich stoiska zawsze wyróżnia nie tylko umiejętnie przygotowana dekoracja, ale i wyjątkowo pozytywna energia budowana na niekłamanej gościnności i otwartości.
Sympatycznie, ciepło, ale przede wszystkim smacznie, było także podczas uroczystej rocznicowej kolacji. Stoły zastawiono najprzedniejszymi smakołykami, wśród których prym wiodła gęsia okrasa, zylc, swojski chleb, ziemniaczany szandar, doskonałe pierogi i cytrynowe ciasto przekładane leguminą z wiejskich jaj.
Semlin leży w gminie Zblewo, wśród gości nie mogło zatem zabraknąć wójta gminy Krzysztofa Trawickiego, którzy przybył na kolację z akordeonem, dzięki czemu kolacyjne spotkanie przy stole przerodziło się w okazję do odśpiewania kociewskich frantówek.