Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
W minioną sobotę w Subkowach odbyło się III Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”, którego tematem przewodnim był miód. Rozpisano konkurs kulinarny na mięsa w miodzie, a wydarzenie uświetnił Zbigniew Wodecki.
Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet, a pamiątką po nim jest wydany z okazji sympozjum kalendarz kulinarny na 2013 rok, w którym dania na miodzie proponują gospodynie z terenu powiatu tczewskiego.
Tematem wiodącym sympozjum był miód i jego wykorzystanie w kuchni. Przewidziano pogadanki i referaty na temat właściwości miodu i produktów pszczelich. Integralną częścią imprezy był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę mięsną z miodem. Do konkursu zgłoszono osiem potraw, z których komisja wyłoniła trzy zwycięskie.
Pierwsze miejsce oraz statuetkę Hit Sympozjum za najlepszą potrawę przyznano Danucie Mikołajczyk z Kulic, która przygotowała schab pieczony w miodzie z karmelizowanymi w miodzie plasterkami marchwi i pora.
Drugie miejsce zajęła Justyna Decka z Morzeszczyna za kurczaka w jesienne owocach w miodzie.
Miejsce trzecie przypadło Joannie Nawój z Subków za duszone w miodzie pitnym polędwiczki wieprzowe z grzybami.
Atrakcją imprezy był występ estradowo-kabaretowy w wykonaniu Zbigniewa Wodeckiego.