Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Sympozjum kulinarne, miód i Zbigniew Wodecki

07.10.2012 - 17:27 — admin

W minioną sobotę w Subkowach odbyło się III Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”, którego tematem przewodnim był miód. Rozpisano konkurs kulinarny na mięsa w miodzie, a wydarzenie uświetnił Zbigniew Wodecki.

Krytyk Kulinarny Artur Michna i Zbigniew Wodecki

Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet, a pamiątką po nim jest wydany z okazji sympozjum kalendarz kulinarny na 2013 rok, w którym dania na miodzie proponują gospodynie z terenu powiatu tczewskiego.

Tematem wiodącym sympozjum był miód i jego wykorzystanie w kuchni. Przewidziano pogadanki i referaty na temat właściwości miodu i produktów pszczelich. Integralną częścią imprezy był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę mięsną z miodem. Do konkursu zgłoszono osiem potraw, z których komisja wyłoniła trzy zwycięskie.

 

Pierwsze miejsce oraz statuetkę Hit Sympozjum za najlepszą potrawę przyznano Danucie Mikołajczyk z Kulic, która przygotowała schab pieczony w miodzie z karmelizowanymi w miodzie plasterkami marchwi i pora.

Drugie miejsce zajęła Justyna Decka z Morzeszczyna za kurczaka w jesienne owocach w miodzie.

Miejsce trzecie przypadło Joannie Nawój z Subków za duszone w miodzie pitnym polędwiczki wieprzowe z grzybami.

Atrakcją imprezy był występ estradowo-kabaretowy w wykonaniu Zbigniewa Wodeckiego.

 

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016