Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Z początkiem wiosny firma Swedeponic z Kraśniczej Woli zorganizowała u siebie warsztaty kulinarne dla dziennikarzy, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbować swoich sił w pracy z profesjonalnymi kucharzami. Gości podzielono na grupy, a każda z grup miała za zadanie przygotować odrębne danie. Grzegorz Łapanowski koordynował pracę wszystkich grup, udzielał fachowych wskazówek z zakresu przygotowywania składników, łączenia ziół i podawania potraw.
Trwające niemal dwie godziny wspólne wysiłki kulinarne zaowocowały przygotowaniem wachlarza ciekawych przekąsek. Bardzo dobre okazało się ziołowe ceviche z łososia. Smaczna była też sałatka z buraków, kolendry i koziego sera. Jędrna i soczysta kaczka na sałatce z warzyw korzeniowych i ananasa okazała się wprost genialna, zaś grillowany dorsz na fenkułach duszonych w maśle i winie wypadł rewelacyjnie. Zasłużone słowa uznania zebrał też deser – mus chałwowy z ziołami i karmelizowanymi orzechami.
Przy okazji warsztatów kulinarnych kilkudziesięcioosobowa grupa dziennikarzy miała okazję zwiedzić szklarnie, w których hodowane są zioła. Grupę studyjną oprowadzał dyrektor firmy, Wojciech Kozłowski. Uwagę dziennikarzy zwróciła czystość produkcji oraz jej przyjazny środowisku charakter.