Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

Warsztaty zielarskie w Kraśniczej Woli

01.04.2012 - 18:36 — admin

Z początkiem wiosny firma Swedeponic z Kraśniczej Woli zorganizowała u siebie warsztaty kulinarne dla dziennikarzy, które poprowadził Grzegorz Łapanowski.

Uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbować swoich sił w pracy z profesjonalnymi kucharzami. Gości podzielono na grupy, a każda z grup miała za zadanie przygotować odrębne danie. Grzegorz Łapanowski koordynował pracę wszystkich grup, udzielał fachowych wskazówek z zakresu przygotowywania składników, łączenia ziół i podawania potraw.

Trwające niemal dwie godziny wspólne wysiłki kulinarne zaowocowały przygotowaniem wachlarza ciekawych przekąsek. Bardzo dobre okazało się ziołowe ceviche z łososia. Smaczna była też sałatka z buraków, kolendry i koziego sera. Jędrna i soczysta kaczka na sałatce z warzyw korzeniowych i ananasa okazała się wprost genialna, zaś grillowany dorsz na fenkułach duszonych w maśle i winie wypadł rewelacyjnie. Zasłużone słowa uznania zebrał też deser – mus chałwowy z ziołami i karmelizowanymi orzechami.

Przy okazji warsztatów kulinarnych kilkudziesięcioosobowa grupa dziennikarzy miała okazję zwiedzić szklarnie, w których hodowane są zioła. Grupę studyjną oprowadzał dyrektor firmy, Wojciech Kozłowski. Uwagę dziennikarzy zwróciła czystość produkcji oraz jej przyjazny środowisku charakter.

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016