Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
W minioną sobotę w Wojtalu odbyło się XII Święto Pstrąga i konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga. Do konkursu zgłoszono siedem propozycji: pstrągi z patelni na złocisto, pstrągi smażone z nadzieniem koperkowym, pieczone pstrągi w cytrynach, pstrągi w sosie śmietanowo-ziołowym, roladki z pstrąga w sosie cytrynowo-miętowym, pieczone pierogi faszerowane pstrągiem oraz zapiekankę w filetów z pstrąga.
Jury najwyżej oceniło filety z pstrąga zapiekane z cukinią Mariusza Wawszczyka z Osiecznej. Sporym kawałkom bardzo dobrze wstępnie usmażonej ryby towarzyszyły duszone w białym winie pory i kawałki blanszowanej cukinii, które zalano masą jajeczno-śmietanową z dodatkiem tartej bułki, zapieczono i podano na gorąco. Kompozycję uznano za wyjątkowo udaną, a wykonanie oceniono w samych superlatywach.
Na drugim miejscu uplasowały się pstrągi w sosie śmietanowo-ziołowym Elżbiety Gornowicz z Osówka. Jury doceniło nadzwyczajną jakość ryby, której walory podkreśliło uprzednie zasolenie ryby, oraz autentyczność towarzyszącego jej sosu przygotowanego na bazie swojskiej śmietany i ziół z ogrodu.
Miejsce trzecie zajęły pstrągi na złoto Haliny Mayer z Rytla, która postawiła na prosty i klasyczny sposób na świeżą rybę. Ryby nadziano smażoną na maśle cebulą, doprawiono solą i pieprzem oraz usmażono na patelni.