Poszukiwacze Smaku
  • strona główna
  • kuchnia regionalna
  • na szlaku
  • blog Krytyka Kulinarnego

Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje

Anthelme Brillat-Savarin
Zdjęcia z wypraw Poszukiwaczy Smaku

XII święto pstrąga

08.07.2012 - 23:40 — admin

W minioną sobotę w Wojtalu odbyło się XII Święto Pstrąga i konkurs na najlepszą potrawę z pstrąga. Do konkursu zgłoszono siedem propozycji: pstrągi z patelni na złocisto, pstrągi smażone z nadzieniem koperkowym, pieczone pstrągi w cytrynach, pstrągi w sosie śmietanowo-ziołowym, roladki z pstrąga w sosie cytrynowo-miętowym, pieczone pierogi faszerowane pstrągiem oraz zapiekankę w filetów z pstrąga.

Jury najwyżej oceniło filety z pstrąga zapiekane z cukinią Mariusza Wawszczyka z Osiecznej. Sporym kawałkom bardzo dobrze wstępnie usmażonej ryby towarzyszyły duszone w białym winie pory i kawałki blanszowanej cukinii, które zalano masą jajeczno-śmietanową z dodatkiem tartej bułki, zapieczono i podano na gorąco. Kompozycję uznano za wyjątkowo udaną, a wykonanie oceniono w samych superlatywach.

Na drugim miejscu uplasowały się pstrągi w sosie śmietanowo-ziołowym Elżbiety Gornowicz z Osówka. Jury doceniło nadzwyczajną jakość ryby, której walory podkreśliło uprzednie zasolenie ryby, oraz autentyczność towarzyszącego jej sosu przygotowanego na bazie swojskiej śmietany i ziół z ogrodu.

Miejsce trzecie zajęły pstrągi na złoto Haliny Mayer z Rytla, która postawiła na prosty i klasyczny sposób na świeżą rybę. Ryby nadziano smażoną na maśle cebulą, doprawiono solą i pieprzem oraz usmażono na patelni.

  • archiwum wydarzeń
  • przysmaki
  • o nas
  • regulamin
  • cookies

Strona używa plików cookies. Copyright (c) Poszukiwacze Smaku 2006-2016