Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
Świat bez życia jest niczym, a odżywia się wszystko, co żyje
18 stycznia w Swarożynie odbył się finał turnieju kuchni regionalnej o puchar Dyrektora gdyńskiego oddziału Agencji Rynku Rolnego.
Do udziału w turnieju oraz towarzyszących mu warsztatach kulinarnych zaproszono szkoły rolnicze prowadzące klasy o profilu gastronomicznym z Pomorza. W wyniku przeprowadzonych eliminacji do finału zakwalifikowano reprezentacje trzech szkół: ze Swarożyna, Bolesławowa i Łodzierzy. Zadaniem zespołów konkursowych było przygotowanie i podanie tradycyjnej pomorskiej potrawy z listy produktów tradycyjnych województwa pomorskiego.
Specjalnie powołana Komisja Konkursowa w składzie: Artur Michna, Edyta Klasa i Zbigniew Welter poddała zgłoszone potrawy analizie pod kątem zgodności ich receptury, jakości użytych składników oraz sposobu przygotowania i podania z tradycjami kulinarnymi Pomorza. Potrawy oceniono też pod kątem ich walorów smakowych oraz estetycznych. Na miejscu pierwszym uplasowała się zupa z brukwi na gęsinie ze swojskim chlebem na zakwasie przygotowana przez młodzież z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Bolesławowie.
Drugie miejsce zajęła pieczona gęś pomorska faszerowana jabłkami i majerankiem, podana z plastrami buraków marynowanych w zalewie kminkowej, którą zaprezentowała młodzież z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Łodzierzy.
Trzecie miejsce przypadło kociewskiej potrawce z kury podanej z ryżem i białym sosem z rodzynkami, którą przygotowała młodzież z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie.
Turniejowi towarzyszył wykład na temat systemów znakowania żywności poprowadzony przez Edytę Klasę z Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego oraz prezentacja krytyka kulinarnego Artura Michny na temat przyszłości polskiej gastronomii w kontekście kuchni regionalnej.